karta pasxa 2025 pages to jpg 0001

 

logkair

 

                                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου η διαδικτυακή ημερίδα του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» που έγινε με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στα 1700 χρόνια από την Α΄ (325-2025) Οικουμενική Σύνοδο. Μίλησαν ο κ. Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα «Συνοδικότητα, Δημοκρατία και Χάρισμα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η σημασία τους σήμερα», όπου τόνισετη σημασία αυτού καθ’ αυτού του γεγονότος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου ως αναβίωσης του δημοκρατικού στοιχείου στο ρωμαϊκό δημόσιο βίο (που είχε πια αρκετά υποχωρήσει τον 4ο αιώνα) που, όμως, έγινε με τους όρους της χαρισματικής εμπειρίας του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και ο σύγχρονος της Συνόδου ιστορικός Ευσέβιος Καισαρείας το συγκρίνει με την Πεντηκοστή. Αυτό, υποστήριξε ο κ. Μόσχος, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας σήμερα, αφού μας δείχνει ότι η έννοια του χαρίσματος στη χριστιανική ζωή δεν απορρίπτει αλλά ανακαινίζει την πολιτική και ειδικά τη συμμετοχική και δημοκρατική μορφή της στην προοπτική των εσχάτων.

Ο δεύτερος στη σειρά ομιλητής κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, στην εισήγησή του με θέμα: «Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Σύνοδο της Κρήτης. Η παράλληλη θεματολογία», παρουσίασε την κοινή θεματολογία, καθώς και πτυχές του Συνοδικού Θεσμού, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε στην Α´ Οικουμενική Σύνοδο και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016). Τα θέματα του γάμου μετά τη χειροτονία και της εορτής του Πάσχα απασχόλησαν αμφότερες τις Συνόδους. Σήμερα η εορτή του Πάσχα επανέρχεται στη θεολογική επικαιρότητα με δεδηλωμένη την πρόθεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να υιοθετήσει όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο της Νικαίας. Για την Ανατολική Εκκλησία, ο κοινός εορτασμός θα διευκολύνει ποιμαντικά το ορθόδοξο πλήρωμα, κυρίως αυτό που ευρίσκεται στις χώρες της λεγομένης Διασποράς, αλλά και τις οικογένειες που έχουν συνάψει μικτό γάμο, προφανώς με Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς. Στην εισήγηση, επίσης, έγινε λόγος και για τη συμβολή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και ειδικότερα για τη σύνταξη του Μηνύματός της.

Τελευταίος ομιλητής του Α΄ Μέρους ήταν ο BasiliusGroen, Καθηγητής στο Γκράτζ της Αυστρίας και στο Ποντιφικό Ινστιτούτο με τίτλο: «Ο Συνοδικός θεσμός στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μια νέα θεώρηση». Στην εισήγησή του περιέγραψε πόση έμφαση, δίνει πλέον η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη συνοδικότητα μέσω μιας παγκόσμιας Συνοδικής Διαδικασίας. Συγκεκριμένα ο κ. Groen αναφέρθηκε στις Επισκοπικές Σύνοδοι του 2023 και 2024 στη Ρώμη που συζητήθηκαν θέματα όπως η συμμετοχή γυναικών με δικαίωμα ψήφου, η ισότιμη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων, κληρικών και λαϊκών και η παρουσία εκπροσώπων άλλων Εκκλησιών στις συζητήσεις και άλλα ακανθώδη ζητήματα όπως η κακοποίηση, των διακρίσεων κατά των γυναικών, η κατάχρηση εξουσίας, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη οικολογία και η ανάγκη για εκκλησιαστική ανανέωση. Τέλος, αναφέρθηκε τόσο στις εντάσεις που προκάλεσε η Συνοδικότητα, ειδικά στη Γερμανία, όσο και στο διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών που συνεχίζεται με την ομάδα «Αγ. Ειρηναίος Λυώνος» η οποία εργάζεται πάνω στο θέμα των σχισμάτων και της ενότητας.

Το Β΄ Μέρος της Ημερίδας ήταν αφιερωμένο στα 15 χρόνια από την ίδρυση του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου Επίτιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ ο οποίος με θέμα: «Θρησκευτική παιδεία σε ένα σύγχρονο λαϊκό κράτος» αναφέρθηκε στην εποχή του απόλυτου αποπροσανατολισμού και πνευματικής αποχαύνωσης το μάθημα των Θρησκευτικών, απαλλαγμένο από τα κατηχητικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να λειτουργήσει ως μια φωνή ελπίδας που θα αντιπαραθέσει στα σημερινά αδιέξοδα το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και που θα αναζητήσει μια έντιμη διέξοδο ανάμεσα από τις παγίδες της απόλυτης ατομοκρατίας του “create your own myth” από τη μια μεριά και του ολοκληρωτισμού, στον οποίο οδηγεί ο φονταμενταλισμός από την άλλη.

            Δεύτερη στη σειρά ομιλήτρια ήταν η κα Κατερίνα Πενιρτζή, θεολόγος εκπαιδευτικός, με θέμα εισήγησης: «Δεκαπέντε χρόνια “ΚΑΙΡΟΣ”, δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας και αγώνα για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης». Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις ζυμώσεις του «ΚΑΙΡΟΥ», στην ανάγκη του να διακονήσει μια ορθόδοξη ζωντανή θεολογία και τη θρησκευτική εκπαίδευση, με πρόταση θρησκευτικού μαθήματος, με θεμέλιο την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και τον τρόπο που βιώνεται και εκφράζεται στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας, πλαισιωμένο με στοιχεία άλλων ομολογιών και θρησκειών, που μπορεί να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές χωρίς καμία διάκριση, να διερευνά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα που διχάζουν την ανθρωπότητα και να συνεισφέρει στον αμοιβαίο σεβασμό, στην κατανόηση του διαφορετικού και στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η κα Πενιρτζή τόνισε πως ο «ΚΑΙΡΟΣ» κάνει προτεραιότητά του την ανάγκη των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η αλλαγή, και οργανώνει πολλές και ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις. Η δυναμική του παρουσία στον εκπαιδευτικό κόσμο είναι μια παρακαταθήκη για τον συνεχή αγώνα του για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης και για μια πολυεπίπεδη στήριξη των εκπαιδευτικών θεολόγων και δασκάλων.

Ο τρίτος ομιλητής κ. Γρηγόρης Μαυροκωστίδης, θεολόγος εκπαιδευτικός, με τίτλος εισήγησης: «Η γλώσσα της Θεολογίας και η γλώσσα των νέων στο σχολείο σήμερα», αναφέρθηκε στην ευθύνη της θεολογίας σήμερα, να συνομιλήσει με τους νέους, να αφουγκραστεί την κριτική, τα όνειρα  και την αγωνία τους. Να κάνει τη γλώσσα των νέων γλώσσα της θεολογίας. Να αναδείξει την βαθύτερη εσωτερική συνάφεια  της Βιβλικής και Πατερικής Θεολογίας με το ήθος των νέων, ως ήθος αγάπης και ελευθερίας. Να γνωρίσει τον άλλο, τον διαφορετικό. Να διαλεχθεί με την  επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό, τη βαθύτερη  ανάγκη της  ανθρώπινης ψυχής για μεταμόρφωση και δημιουργία. Η σάρκωση της αλήθειας σε κάθε εποχή δεν συνιστά  εκκοσμίκευση της θεολογίας άλλα πραγμάτωση και φανέρωση της αλήθειας για το Θεό και τον άνθρωπο που πρέπει να παραμένει το κέντρο.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και η εκδήλωση έκλεισε με ένα βίντεο με φωτοστιγμές από την ίδρυση του Συνδέσμου το 2010 ως και τις τελευταίες συναντήσεις των μελών του το 2024.

Στο κανάλι του ΚΑΙΡΟΥ στο YouTube και στους κάτωθι συνδέσμους θα βρείτε τα βίντεο:

Α΄ Μέρος της Ημερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=aNDlNCkpiIQ

Β΄ Μέρος της Ημερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=0GULrSCwGYA

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

http://www.avgi.gr/article/5984005/stauros-giagkazoglou-apo-tin-katixisi-ston-thriskeutiko-grammatismo-

Σταύρος Γιαγκάζογλου: Από την "κατήχηση" στον "θρησκευτικό γραμματισμό"

 

Mε αφορμή το συνέδριο που έγινε στην Καβάλα και αφορούσε τη συνάντηση χριστιανών και μουσουλμάνων θεολόγων, όσον αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών, ο θεολόγος Σταύρος Γιαγκάζογλου, σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας και προϊστάμενος του Γραφείου Α του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εισάγει τον όρο "θρησκευτικός γραμματισμός" και αναφέρεται στα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

 

Ο Στ. Γιαγκάζογλου σημειώνει ότι η έννοια του θρησκευτικού γραμματισμού απέχει πολύ από τη λογική της κατήχησης και ξεκαθαρίζει ευθύς εξ αρχής ότι η θρησκευτική εκπαίδευση είναι αναγκαία και παραπέμπει στα προβλήματα "θρησκευτικής αγνωσίας" που υπάρχουν στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα τονίζει ότι μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους έχει δοθεί μεγάλη ώθηση στο μάθημα των Θρησκευτικών στις χώρες της Ευρώπης. Αναφερόμενος ειδικά στη Θράκη, λέει πως το μάθημα των Θρησκευτικών θα περιλαμβάνει πλέον και τους μαθητές της μειονότητας.

Σύμφωνα με τον Στ. Γιαγκάζογλου το μάθημα των Θρησκευτικών θα περιλαμβάνει νέα, ανοιχτά προγράμματα σπουδών για το μάθημα του Ισλάμ, σε διάλογο με την Ορθοδοξία ως κεντρική θρησκευτική παράδοση στην Ελλάδα, αλλά και τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις, όπως και κατάλληλα βιβλία και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς που θα προκύψουν και από την ίδρυση κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Συνέντευξη στον Σταμάτη ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ

* Ο θρησκευτικός γραμματισμός στο σχολείο δεν είναι κατήχηση και προπαγάνδα.

Δεν νοείται ταυτότητα πολίτη χωρίς να έχει θρησκευτική συγκρότηση, σημειώνει ο Γιαγκάζογλου. Αυτό σημαίνει ότι ο εγγράμματος άνθρωπος δεν θα είναι ανοχύρωτος στο μέλλον. Θα έχει ξεκλειδώσει, μ' έναν κριτικό και ερμηνευτικό τρόπο, τον ρόλο των θρησκειών, τον ρόλο της δικής του ταυτότητας, θρησκευτικής ή μη, τι λένε και πώς συνδέονται οι άλλες θρησκείες. Έτσι θα γίνει πολίτης τόσο της χώρας του όσο του κόσμου.

Όπως έχουμε τον γλωσσικό γραμματισμό, τον ιστορικό γραμματισμό, έτσι πρέπει να έχουμε και τον θρησκευτικό. Αυτό κάνει ο θρησκευτικός γραμματισμός, δεν είναι κατήχηση, δεν είναι θρησκευτική προπαγάνδα. Άλλωστε αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει στον δημόσιο χώρο του σχολείου. Το σχολείο υπάρχει για να μορφώσει, να δώσει στοιχεία γνώσεων, αλλά και πολιτισμού που νοηματοδοτεί την ταυτότητα και την ετερότητα των μαθητών του.

* Χρειαζόμαστε νέα, ανοιχτά προγράμματα σπουδών για το μάθημα του Ισλάμ, κατάλληλα βιβλία, κατάλληλους εκπαιδευτικούς.

Κατ' αρχάς γίνονται και νομοθετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη το ότι έχουμε φτιάξει νέα προγράμματα για το μάθημα των Θρησκευτικών στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, τα οποία είναι έτοιμα να εφαρμοστούν, δείχνει ότι έχουμε ετοιμαστεί. Δεύτερον, από την έλλειψη μαθήματος για τους μουσουλμάνους μαθητές της Δυτικής Θράκης περνάμε στη δημιουργία της δυνατότητας αυτής και ήδη τα πρώτα βήματα επιμόρφωσης έχουν γίνει πράξη.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να μείνει σε αυτή την εμβρυακή κατάσταση. Πρέπει να πάμε σε προγράμματα σπουδών για τα δημόσια σχολεία, όπου οι μουσουλμάνοι μαθητές δεν θα κάνουν κατηχητικό μουσουλμανικό μάθημα. Θα κάνουν κι αυτοί ένα ολοκληρωμένο μάθημα θρησκευτικού γραμματισμού. Κατά κύριο λόγο, δηλαδή, η τοπική θρησκευτική (μουσουλμανική) παράδοση, η χριστιανική και η ιουδαϊκή παράδοση, αλλά και οι άλλες θρησκείες. Αυτό το νόημα έχει το μάθημα του Ισλάμ στα δημόσια σχολεία.

Το υπουργείο Παιδείας δεν θέτει νησίδες ισλαμικής κατήχησης στα δημόσια σχολεία. Άρα χρειαζόμαστε νέα, ανοιχτά προγράμματα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών που αφορούν το Ισλάμ, κατάλληλα βιβλία, κατάλληλους και σωστά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς. Εξ ου και η προοπτική ίδρυσης κατεύθυνσης ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με πολλά παιδαγωγικά μαθήματα.

* Στη μειονότητα χρωστάμε.

Η Ελλάδα θα σκεφτεί, έτσι, σοβαρά τόσο την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων γενικότερα όσο και τη θρησκευτική τους εκπαίδευση, και όχι μόνο τη γλωσσική. Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και αργήσαμε δεκαετίες να το υλοποιήσουμε, αλλά εν τέλει ξεκινήσαμε. Αυτή η πορεία θέλει ενδυνάμωση και προοπτική. Αυτοί που κρατούν επιφυλακτική στάση γρήγορα θα δουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φοβούνται. Εκείνοι που είναι κλειστοί σε αυτό το άνοιγμα για ιδεολογικούς λόγους μάλλον δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Εμείς δεν θέλουμε μια μειονότητα η οποία θα κλείνεται στην εσωστρέφειά της, θα είναι ξένο σώμα και θα άγεται και θα φέρεται. Θέλουμε την εκπαίδευσή της να την αναλάβει σοβαρά η ελληνική πολιτεία. Της το οφείλουμε. Αν η ελληνική πολιτεία έχει την εποπτεία, τότε οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες θα καταλάβουν ότι η χώρα στην οποία ζουν είναι αυτή η οποία ενδιαφέρεται και υποστηρίζει υπεύθυνα με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο την εκπαίδευσή τους.

Πρώτα απ' όλα, υπάρχει ένα γλωσσικό πρόβλημα. Η συνεννόηση είναι πολύ δύσκολη και αυτό γιατί περάσαμε δεκαετίες εσωστρέφειας και γλωσσικής ακοινωνησίας. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Αν σε αυτό το ζήτημα δεν φτάσουμε σε ένα επιθυμητό σημείο, δεν θα μπορούμε να καταλαβαινόμαστε. Δεύτερον, το θέμα δεν είναι να κάνουμε ισλαμική κατήχηση, αλλά ένα σοβαρό μάθημα το οποίο θα στέκεται μορφωτικά και θα εξυπηρετεί τους στόχους του δημόσιου σχολείου.

Για να καταλάβουν όλοι ότι αυτό δεν κρύβει κινδύνους, ότι δεν τους αφαιρεί κάτι από τη θρησκευτική τους ταυτότητα, αλλά τη δυναμώνει, πρέπει να τους δώσουμε χρόνο, να συνεργαστούμε, να τους στηρίξουμε και να υπάρχει διάλογος. Αφού γίνει αυτή η πορεία, θα φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο ώστε πλέον μελλοντικά από το πανεπιστήμιο και από την κοινότητα των μουσουλμάνων θα προκύπτουν οι ιεροδιδάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί ή σχολικοί σύμβουλοι, οι άνθρωποι που θα έχουν κάνει εξειδικευμένες σπουδές και, συνεπώς, θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών.

Πρόκειται για την ειρηνική συμβίωση, για τον διάλογο με σύγχρονους όρους και στο σήμερα, κουβαλώντας βεβαίως όλο το κοινό παρελθόν, αλλά μεταφράζοντας και μετασχηματίζοντάς το σε δύναμη και θέληση δημιουργικής συμβίωσης για να πάμε μπροστά. Αν αυτό κερδηθεί, θα είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Θράκης σε όλον τον ευρωπαϊκό χώρο.