logkair

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"

Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Ιστοσελίδα:http://www.kairosnet.gr

E-Mail:kairos.theologoi@gmail.com & kairosnet.gr@gmail.com

 

30 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ακόμα μια φορά η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να διαχειριστεί ένα περιστατικό ακραίας και ανέριστης ρητορικής. Η περίπτωση του συναδέλφου εκπαιδευτικού που σε Γυμνάσιο του Λαυρίου, κατά την ώρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, μοίρασε φυλλάδιο με ομοφοβικές αναφορές είναι αντίθετη στη φυσιογνωμία, τον χαρακτήρα και τους σκοπούς του μαθήματος. Το μάθημα των Θρησκευτικών και ειδικότερα τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, που εδώ και δύο δεκαετίες εφαρμόζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις όποιες αλλαγές που έχουν γίνει, είναι μάθημα ελευθερίας, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γόνιμου διαλόγου αλληλογνωριμίας όλων ανεξαιρέτως των μαθητών/τριών, οποιασδήποτε ιδεολογικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, αγωνίζεται και προτάσσει τον ανθρωπιστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και αόκνως μεριμνά για τη θεολογική και παιδαγωγική αξία του. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε άλλα παρόμοια, ακολουθεί τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (Κρήτη 2016), καθώς και τις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο. Ενδιαφέρεται, επίσης, για την ανάδειξη του σεβασμού κάθε θρησκευτικής και πολιτισμικής πολυφωνίας και ετερότητας. Συμμερίζεται, τέλος, τη θέση του ΥΠΑΙΘΑ, ότι: «Τα σχολεία είναι χώροι εκπαίδευσης, φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να σέβεται και να προωθεί αυτές τις αρχές».

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παναγιωτόπουλος Πέτρος

Καθηγητής ΑΠΘ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καλαμάτας Αθανάσιος

Δρ Θεολογίας ΑΠΘ

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Θρησκευτικών Επιστημών είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που προάγει τη μελέτη, την έρευνα και τη διεπιστημονική συνεργασία σε θέματα που αφορούν τη θρησκεία και τις αλληλεπιδράσεις της με κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα. Σκοπό έχει τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ανοιχτού χώρου για ακαδημαϊκό διάλογο, ανάλυση και ανταλλαγή ιδεών. Το ετήσιο συνέδριό της αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία συνάντησης, όπου ερευνητές από διάφορους επιστημονικούς τομείς προσκαλούνται να παρουσιάσουν την έρευνά τους και να συμβάλλουν στον επιστημονικό διάλογο.
Η Ακαδημία, εκτός από την ενθάρρυνση και στήριξη νέων ερευνητών, διασυνδέει ακαδημαϊκούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, την κοινωνία των πολιτών και θρησκευτικές κοινότητες. Μέσα από τη δημιουργία ερευνητικού αντίκτυπου, ενισχύει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης. Επιπλέον, παρέχει μια πλατφόρμα για τους ερευνητές να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να εξελίξουν την έρευνά τους.
Το επόμενο συνέδριο της Ακαδημίας θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου 2025. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να υποβάλουν συμμετοχή και να μοιραστούν την έρευνά τους με την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα.

Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

 

Χολαργός  9-2-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To τελευταίο (8-2-2014) δελτίο τύπου της ΠΕΘ αποδεικνύει περίτρανα  πόσο ο θεολογικός κόσμος χρειαζόταν και μια άλλη φωνή με διακριτό λόγο για τα θέματα που τον απασχολούν εδώ και δεκαετίες. Επιτέλους η ΠΕΘ ? αφού μάταια προσπάθησε να εξαφανίσει από το προσκήνιο τη  συλλογική  μας  προσπάθεια - αντιλήφθηκε τελικά,   όχι μόνο ότι υπάρχει αλλά  και επηρεάζει θετικά την κοινή γνώμη. Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να πείσει για την μοναδικότητα των δικών της θέσεων, αποδεικνύει επίσης το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της. Η διαπίστωση αυτή ήταν και είναι ένας από τους κύριους λόγους της εξόδου μας από το «κόσμο» της. Είναι απορίας άξιο το γεγονός, όπως φαίνεται από την ορολογία που υιοθετεί στο κείμενό της για το σύλλογό μας [βλ. διασπαστές, νεοφανής σύνδεσμος, αντισύλλογος παραπλανητικά πανελλήνιος, «εργολαβικό» έργο], πως δεν αναγνωρίζει ακόμη και τώρα στους  συναδέλφους το δικαίωμα της αποχώρησης από τις τάξεις της ή της απλής διαφωνίας  με τις θέσεις της.  Και αυτό γιατί δεν αναγνωρίζει - ακολουθώντας την πεπατημένη από το 1951 που ιδρύθηκε ? το δικαίωμα στον αντίλογο και την αντίθεση, ούτε φυσικά  το ενδεχόμενο μιας νέας σύνθεσης, όπως είναι και το νέο ΠΣ για το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο πάντως δεν συντάχθηκε «εργολαβικά» από κάποιο σύλλογο αλλά από μια επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας , συγκροτημένη με συγκεκριμένες νόμιμες διαδικασίες και για την εφαρμογή  πάντως του οποίου, την τελική απόφαση θα λάβει ο αρμόδιος πολιτικός φορέας που φυσικά δεν επηρεάζεται από κανένα σύλλογο.  Η ΠΕΘ με  την εντύπωση  της μοναδικότητας και της αποκλειστικότητας  σε επίπεδο εκπροσώπησης  και θέσεων  αισθάνεται ασφαλής πίσω από τα 63 χρόνια της ιστορίας της  και δεν αντιλαμβάνεται ότι το μόνο που θυμίζει κάτι από την ατμόσφαιρα εκείνης της μακρινής πλέον εποχής είναι  το καταστατικό της? ίσως και οι πρακτικές συκοφάντησης και σπίλωσης, τις οποίες μετέρχεται για να κατοχυρώσει την παρουσία της  και τα επιχειρήματά της. Προφανώς με παρόμοιες μεθοδεύσεις δεν υπηρετείται βέβαια το ορθόδοξο ήθος αλλά  και ο διάλογος  για τον οποίο απηύθυνε  πρόσφατα  ανοικτή πρόσκληση ο Μακαριώτατος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία του εορτασμού του ιερού Φωτίου. Ελπίζουμε πως το δελτίο τύπου της ΠΕΘ δεν αποτελεί επίσημη και τελεσίδικη απάντηση στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου. Αν και κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Από το ΔΣ