logkair

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"

Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Ιστοσελίδα:http://www.kairosnet.gr

E-Mail:kairos.theologoi@gmail.com & kairosnet.gr@gmail.com

 

30 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ακόμα μια φορά η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να διαχειριστεί ένα περιστατικό ακραίας και ανέριστης ρητορικής. Η περίπτωση του συναδέλφου εκπαιδευτικού που σε Γυμνάσιο του Λαυρίου, κατά την ώρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, μοίρασε φυλλάδιο με ομοφοβικές αναφορές είναι αντίθετη στη φυσιογνωμία, τον χαρακτήρα και τους σκοπούς του μαθήματος. Το μάθημα των Θρησκευτικών και ειδικότερα τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, που εδώ και δύο δεκαετίες εφαρμόζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις όποιες αλλαγές που έχουν γίνει, είναι μάθημα ελευθερίας, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γόνιμου διαλόγου αλληλογνωριμίας όλων ανεξαιρέτως των μαθητών/τριών, οποιασδήποτε ιδεολογικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, αγωνίζεται και προτάσσει τον ανθρωπιστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και αόκνως μεριμνά για τη θεολογική και παιδαγωγική αξία του. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε άλλα παρόμοια, ακολουθεί τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (Κρήτη 2016), καθώς και τις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο. Ενδιαφέρεται, επίσης, για την ανάδειξη του σεβασμού κάθε θρησκευτικής και πολιτισμικής πολυφωνίας και ετερότητας. Συμμερίζεται, τέλος, τη θέση του ΥΠΑΙΘΑ, ότι: «Τα σχολεία είναι χώροι εκπαίδευσης, φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να σέβεται και να προωθεί αυτές τις αρχές».

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παναγιωτόπουλος Πέτρος

Καθηγητής ΑΠΘ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καλαμάτας Αθανάσιος

Δρ Θεολογίας ΑΠΘ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

 

Εκκλησία και Εσχατολογία
Εποπτεία-συντονισμός ύλης Παντελής Καλαϊτζίδης
Εκδοτική Δημητριάδος, Βόλος, 2014 (2η έκδοση), 443 σσ.
  

Η Εκδοτική Δημητριάδος παρουσιάζει την επανέκδοση του συλλογικού τόμου με τίτλο Εκκλησία και Εσχατολογία. Η συγκεκριμένη (επαν)έκδοση εγκαινιάζει το ελληνόφωνο εκδοτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η οποία δια της Εκδοτικής Δημητριάδος παίρνει την πρωτοβουλία της αυτοέκδοσης των έργων της (πρακτικά συνεδρίων και σεμιναρίων, δημοσίων διαλέξεων και εκδηλώσεων), αλλά και της δημοσίευσης αυτοτελών έργων ευρύτερου θεολογικού και πνευματικού ενδιαφέροντος, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, εισερχόμενη έτσι σε μια νέα και σημαντική φάση του εκδοτικού της προγράμματος.
Πέρασαν ακριβώς δέκα χρόνια από την πρώτη έκδοση του τόμου «Εκκλησία και Εσχατολογία» (που είχε προ πολλού εξαντληθεί), ενός τόμου που περιείχε τις εισηγήσεις του πρώτου ομώνυμου κύκλου διαλέξεων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο Βόλο, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Η προβληματική αυτού του τόμου ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη σύγχρονη ελληνική θεολογική βιβλιογραφία, ενώ αποκρυστάλλωνε και κατέγραφε στις σελίδες του ένα θεολογικό ρεύμα που μέχρι τότε μόνο σποραδικά είχε κάνει την εμφάνισή του. Ξαναθύμισε σε γλώσσα σύγχρονη τη λησμονημένη εσχατολογική φύση και την ευχαριστιακή ταυτότητα της Εκκλησίας, αλλά και τις συνέπειες που απορρέουν από τη διαλεκτική παρόντος και μέλλοντος, «ήδη» και «όχι ακόμη», «εν τω κόσμω, αλλ? ουκ εκ του κόσμου», για θέματα, μεταξύ άλλων, όπως ο μοναχισμός και η ιεραποστολή, η πορεία της Εκκλησίας στον κόσμο και την Ιστορία, η πολιτική και κοινωνική ζωή, το έθνος, η τέχνη και η λογοτεχνία, η φιλοσοφία και η επιστήμη, οι σχέσεις με τον «άλλον» και τις άλλες θρησκείες.
Σύμφωνα με την προβληματική των μελετών που περιέχονται στον τόμο, έγινε κατανοητό ότι ταυτίζοντας την παράδοση με τη συντήρηση και όχι με τη ζωογόνο αύρα του πνεύματος, εμποτισμένοι από ένα αντιφατικό κράμα αρχαιολατρίας και βυζαντινολαγνείας, αδυνατούμε να αρθρώσουμε σοβαρό θεολογικό λόγο και να υπάρξει δημιουργική παρέμβαση της θεολογίας στο σύγχρονο κόσμο. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που στα καθ? ημάς ο συνήθης εκκλησιαστικός λόγος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση της ιδιοπροσωπίας του Νέου Ελληνισμού παρά για τη χριστιανική καθολικότητα και οικουμενικότητα, ενώ το όραμα της ερχόμενης Βασιλείας του Θεού υποκαθίσταται από την ιδεολογικοποίηση της Ορθοδοξίας και τη νοσταλγία του παρελθόντος. Η Εσχατολογία όμως δεν είναι απλώς ο λόγος για την άλλη ζωή, ούτε το τελευταίο κεφάλαιο της Δογματικής. Διαποτίζει το σύνολο της εκκλησιαστικής ζωής και συνιστά την ενεργό προσμονή της ερχόμενης Βασιλείας, τη δυναμική μεταμόρφωση και ανακαίνιση του σύμπαντος κόσμου.
Ο τόμος Εκκλησία και Εσχατολογία περιέχει μελέτες των: Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα), Π. Βασιλειάδη, Ν. Ματσούκα, Στ. Γιαγκάζογλου, Γ. Πατρώνου, Μ. Μπέγζου, Ν. Ντόντου, Δ. Αρκάδα, Αλ. Καριώτογλου, Θ. Ν. Παπαθανασίου, Δ. Μόσχου, Δ. Μπεκριδάκη, Β. Αδραχτά, Γ. Σκαλτσά, Π. Καλαϊτζίδη, Στ. Παπαλεξανδρόπουλου, π. Ευαγ. Γκανά και Γ. Παύλου, ενώ τα κεντρικά του ερωτήματα συνοψίζονται στα παρακάτω: μπορεί η Εκκλησία ως κοινότητα εσχατολογική να αναφέρεται σε ένα έθνος η να αναμένει τη δικαίωσή της από τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά το παρελθόν; Ποιά η σχέση χρόνου και Εσχατολογίας, Ιστορίας και Εσχατολογίας; Είναι οι πρώτες αιτίες που καθορίζουν την πορεία και το νόημα της Ιστορίας ή αντιθέτως είναι το τέλος, τα έσχατα, που δίνουν νόημα στις απαρχές; Που συναντάται η Εσχατολογία με τον μοναχισμό, την ιεραποστολή ή τη νέα θρησκευτικότητα; Και εφόσον τα έσχατα εισβάλλουν αδιάκοπα, αν και παράδοξα, στην Ιστορία, ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες από τη βιβλική και πατερική αυτή αντίληψη για την πολιτική και κοινωνική ζωή, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, τις σχέσεις με τον «άλλον» και τις άλλες θρησκείες;


Κεντρική Διάθεση για όλη την Ελλάδα:
Εκδόσεις «Αρμός», Μαυροκορδάτου 11, 10678 Αθήνα, τηλ. 210-3304196
Πρασακάκη 5, 54622 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-220992
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στοιχεία Επικοινωνίας με την «Εκδοτική Δημητριάδος»
Εκδοτική Δημητριάδος
Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας
Μελισσιάτικα, Βόλος
Tηλ. 24210. 93553, 93573, fax 24210. 77115
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Τ.Θ. 1308, Τ.Κ. 38001 Βόλος
www.ekdotikidimitriados.grwww.acadimia.org
e-mail: ekdotiki.dimitriados@acadimia.orgΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.