logkair

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"

Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Ιστοσελίδα:http://www.kairosnet.gr

E-Mail:kairos.theologoi@gmail.com & kairosnet.gr@gmail.com

 

30 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για ακόμα μια φορά η εκπαιδευτική κοινότητα καλείται να διαχειριστεί ένα περιστατικό ακραίας και ανέριστης ρητορικής. Η περίπτωση του συναδέλφου εκπαιδευτικού που σε Γυμνάσιο του Λαυρίου, κατά την ώρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, μοίρασε φυλλάδιο με ομοφοβικές αναφορές είναι αντίθετη στη φυσιογνωμία, τον χαρακτήρα και τους σκοπούς του μαθήματος. Το μάθημα των Θρησκευτικών και ειδικότερα τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, που εδώ και δύο δεκαετίες εφαρμόζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις όποιες αλλαγές που έχουν γίνει, είναι μάθημα ελευθερίας, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γόνιμου διαλόγου αλληλογνωριμίας όλων ανεξαιρέτως των μαθητών/τριών, οποιασδήποτε ιδεολογικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης, αγωνίζεται και προτάσσει τον ανθρωπιστικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και αόκνως μεριμνά για τη θεολογική και παιδαγωγική αξία του. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και σε άλλα παρόμοια, ακολουθεί τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (Κρήτη 2016), καθώς και τις αποφάσεις της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο. Ενδιαφέρεται, επίσης, για την ανάδειξη του σεβασμού κάθε θρησκευτικής και πολιτισμικής πολυφωνίας και ετερότητας. Συμμερίζεται, τέλος, τη θέση του ΥΠΑΙΘΑ, ότι: «Τα σχολεία είναι χώροι εκπαίδευσης, φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να σέβεται και να προωθεί αυτές τις αρχές».

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παναγιωτόπουλος Πέτρος

Καθηγητής ΑΠΘ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καλαμάτας Αθανάσιος

Δρ Θεολογίας ΑΠΘ

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Θρησκευτικών Επιστημών είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που προάγει τη μελέτη, την έρευνα και τη διεπιστημονική συνεργασία σε θέματα που αφορούν τη θρησκεία και τις αλληλεπιδράσεις της με κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα. Σκοπό έχει τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ανοιχτού χώρου για ακαδημαϊκό διάλογο, ανάλυση και ανταλλαγή ιδεών. Το ετήσιο συνέδριό της αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία συνάντησης, όπου ερευνητές από διάφορους επιστημονικούς τομείς προσκαλούνται να παρουσιάσουν την έρευνά τους και να συμβάλλουν στον επιστημονικό διάλογο.
Η Ακαδημία, εκτός από την ενθάρρυνση και στήριξη νέων ερευνητών, διασυνδέει ακαδημαϊκούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, την κοινωνία των πολιτών και θρησκευτικές κοινότητες. Μέσα από τη δημιουργία ερευνητικού αντίκτυπου, ενισχύει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης. Επιπλέον, παρέχει μια πλατφόρμα για τους ερευνητές να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να εξελίξουν την έρευνά τους.
Το επόμενο συνέδριο της Ακαδημίας θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου 2025. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να υποβάλουν συμμετοχή και να μοιραστούν την έρευνά τους με την ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα.

Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

×

Προειδοποίηση

Error loading component: com_users, Component not found.

 

Πάτρα,08 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ- για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» ?Παράρτημα Πάτρας στις 7/3/2015 

Τα Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ- για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» ?Παράρτημα Πάτρας εκδήλωση ? συζήτηση με θέμα : «Το μάθημα των Θρησκευτικών: Προβλήματα-Διλήμματα-Προοπτικές». Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και μίλησαν οι κύριοι Ανδρέας Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ (Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας) και Δημήτρης Μόσχος, μέλος του Δ.Σ (Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών), ενώ παρέστη και ο Γ. Παπαδόπουλος, Γ. Γραμματέας του Δ.Σ του Συνδέσμου. Και οι δύο εισηγήσεις είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς απαντούσαν σε ζητήματα που σταθερά απασχολούν τους συναδέλφους, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της υποχρεωτικότητας ενός «ανοικτού μαθήματος» (πάγια διακηρυγμένη θέση του ΚΑΙΡΟΥ), το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας του μαθήματος, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Θεολογικές Σχολές σε σχέση με το περιεχόμενο των Σπουδών τους, τα νέα Προγράμματα Σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου, το αίτημα για τακτική και ουσιαστική επιμόρφωση των θεολόγων , η ισότιμη μεταχείριση του μαθήματος με όλους τους άλλους επιστημονικούς κλάδους, η αδιοριστία στο κλάδο, το θέμα των απαλλαγών. Ήταν επόμενο η συζήτηση που ακολούθησε και οι παρεμβάσεις που έγιναν να ανοίξουν πολύ περισσότερο τα ζητήματα αυτά και να δοθούν από τους εισηγητές περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την κατεύθυνση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει παντελής απουσία ουσιαστικής επιμόρφωσης σε ζητήματα θεολογικά, διδακτικής και ευρύτερα παιδαγωγικά, καθώς  επίσης  και η σε μεγάλο βαθμό υποβάθμιση ή και εγκατάλειψη του μαθήματος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τη συνάντηση χαιρέτισε εκ μέρους του Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσοστόμου, ο πατήρ Γερασιμάγγελος Στανίτσας. Παρέστησαν επίσης ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Κεφαλληνίας κ. Δημακόπουλος Δημήτριος, ο οποίος εμπλούτισε ουσιαστικά τη συζήτηση, με τις παρατηρήσεις του από την εμπειρία του στην περιφέρειά του,  ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Αχαΐας κ. Μπούρδαλας Παναγιώτης και η πρόεδρος της ΠΕΘ/ Παράρτημα Πάτρας, κ. Κόρδα Δήμητρα, η οποία με τόνο συμφιλιωτικό και συναδελφικό μοιράστηκε τους προβληματισμούς της με τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερη, τέλος, τιμή και συγκίνηση για τους συναδέλφους της Πάτρας, αποτέλεσε η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή με τις καίριες παιδαγωγικές παρατηρήσεις του, του τέως σχολικού Συμβούλου Θεολόγων της περιοχής μας κ. Ζήκου Χρήστου.