logkair

 

                                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου η διαδικτυακή ημερίδα του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» που έγινε με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στα 1700 χρόνια από την Α΄ (325-2025) Οικουμενική Σύνοδο. Μίλησαν ο κ. Δημήτριος Μόσχος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα «Συνοδικότητα, Δημοκρατία και Χάρισμα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η σημασία τους σήμερα», όπου τόνισετη σημασία αυτού καθ’ αυτού του γεγονότος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου ως αναβίωσης του δημοκρατικού στοιχείου στο ρωμαϊκό δημόσιο βίο (που είχε πια αρκετά υποχωρήσει τον 4ο αιώνα) που, όμως, έγινε με τους όρους της χαρισματικής εμπειρίας του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και ο σύγχρονος της Συνόδου ιστορικός Ευσέβιος Καισαρείας το συγκρίνει με την Πεντηκοστή. Αυτό, υποστήριξε ο κ. Μόσχος, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας σήμερα, αφού μας δείχνει ότι η έννοια του χαρίσματος στη χριστιανική ζωή δεν απορρίπτει αλλά ανακαινίζει την πολιτική και ειδικά τη συμμετοχική και δημοκρατική μορφή της στην προοπτική των εσχάτων.

Ο δεύτερος στη σειρά ομιλητής κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, στην εισήγησή του με θέμα: «Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Σύνοδο της Κρήτης. Η παράλληλη θεματολογία», παρουσίασε την κοινή θεματολογία, καθώς και πτυχές του Συνοδικού Θεσμού, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε στην Α´ Οικουμενική Σύνοδο και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη 2016). Τα θέματα του γάμου μετά τη χειροτονία και της εορτής του Πάσχα απασχόλησαν αμφότερες τις Συνόδους. Σήμερα η εορτή του Πάσχα επανέρχεται στη θεολογική επικαιρότητα με δεδηλωμένη την πρόθεση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να υιοθετήσει όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο της Νικαίας. Για την Ανατολική Εκκλησία, ο κοινός εορτασμός θα διευκολύνει ποιμαντικά το ορθόδοξο πλήρωμα, κυρίως αυτό που ευρίσκεται στις χώρες της λεγομένης Διασποράς, αλλά και τις οικογένειες που έχουν συνάψει μικτό γάμο, προφανώς με Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς. Στην εισήγηση, επίσης, έγινε λόγος και για τη συμβολή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κυρού Αναστασίου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και ειδικότερα για τη σύνταξη του Μηνύματός της.

Τελευταίος ομιλητής του Α΄ Μέρους ήταν ο BasiliusGroen, Καθηγητής στο Γκράτζ της Αυστρίας και στο Ποντιφικό Ινστιτούτο με τίτλο: «Ο Συνοδικός θεσμός στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μια νέα θεώρηση». Στην εισήγησή του περιέγραψε πόση έμφαση, δίνει πλέον η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη συνοδικότητα μέσω μιας παγκόσμιας Συνοδικής Διαδικασίας. Συγκεκριμένα ο κ. Groen αναφέρθηκε στις Επισκοπικές Σύνοδοι του 2023 και 2024 στη Ρώμη που συζητήθηκαν θέματα όπως η συμμετοχή γυναικών με δικαίωμα ψήφου, η ισότιμη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων, κληρικών και λαϊκών και η παρουσία εκπροσώπων άλλων Εκκλησιών στις συζητήσεις και άλλα ακανθώδη ζητήματα όπως η κακοποίηση, των διακρίσεων κατά των γυναικών, η κατάχρηση εξουσίας, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη οικολογία και η ανάγκη για εκκλησιαστική ανανέωση. Τέλος, αναφέρθηκε τόσο στις εντάσεις που προκάλεσε η Συνοδικότητα, ειδικά στη Γερμανία, όσο και στο διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών που συνεχίζεται με την ομάδα «Αγ. Ειρηναίος Λυώνος» η οποία εργάζεται πάνω στο θέμα των σχισμάτων και της ενότητας.

Το Β΄ Μέρος της Ημερίδας ήταν αφιερωμένο στα 15 χρόνια από την ίδρυση του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου Επίτιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ ο οποίος με θέμα: «Θρησκευτική παιδεία σε ένα σύγχρονο λαϊκό κράτος» αναφέρθηκε στην εποχή του απόλυτου αποπροσανατολισμού και πνευματικής αποχαύνωσης το μάθημα των Θρησκευτικών, απαλλαγμένο από τα κατηχητικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να λειτουργήσει ως μια φωνή ελπίδας που θα αντιπαραθέσει στα σημερινά αδιέξοδα το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και που θα αναζητήσει μια έντιμη διέξοδο ανάμεσα από τις παγίδες της απόλυτης ατομοκρατίας του “create your own myth” από τη μια μεριά και του ολοκληρωτισμού, στον οποίο οδηγεί ο φονταμενταλισμός από την άλλη.

            Δεύτερη στη σειρά ομιλήτρια ήταν η κα Κατερίνα Πενιρτζή, θεολόγος εκπαιδευτικός, με θέμα εισήγησης: «Δεκαπέντε χρόνια “ΚΑΙΡΟΣ”, δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας και αγώνα για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης». Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις ζυμώσεις του «ΚΑΙΡΟΥ», στην ανάγκη του να διακονήσει μια ορθόδοξη ζωντανή θεολογία και τη θρησκευτική εκπαίδευση, με πρόταση θρησκευτικού μαθήματος, με θεμέλιο την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και τον τρόπο που βιώνεται και εκφράζεται στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας, πλαισιωμένο με στοιχεία άλλων ομολογιών και θρησκειών, που μπορεί να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές χωρίς καμία διάκριση, να διερευνά απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα που διχάζουν την ανθρωπότητα και να συνεισφέρει στον αμοιβαίο σεβασμό, στην κατανόηση του διαφορετικού και στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η κα Πενιρτζή τόνισε πως ο «ΚΑΙΡΟΣ» κάνει προτεραιότητά του την ανάγκη των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η αλλαγή, και οργανώνει πολλές και ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις. Η δυναμική του παρουσία στον εκπαιδευτικό κόσμο είναι μια παρακαταθήκη για τον συνεχή αγώνα του για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης και για μια πολυεπίπεδη στήριξη των εκπαιδευτικών θεολόγων και δασκάλων.

Ο τρίτος ομιλητής κ. Γρηγόρης Μαυροκωστίδης, θεολόγος εκπαιδευτικός, με τίτλος εισήγησης: «Η γλώσσα της Θεολογίας και η γλώσσα των νέων στο σχολείο σήμερα», αναφέρθηκε στην ευθύνη της θεολογίας σήμερα, να συνομιλήσει με τους νέους, να αφουγκραστεί την κριτική, τα όνειρα  και την αγωνία τους. Να κάνει τη γλώσσα των νέων γλώσσα της θεολογίας. Να αναδείξει την βαθύτερη εσωτερική συνάφεια  της Βιβλικής και Πατερικής Θεολογίας με το ήθος των νέων, ως ήθος αγάπης και ελευθερίας. Να γνωρίσει τον άλλο, τον διαφορετικό. Να διαλεχθεί με την  επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό, τη βαθύτερη  ανάγκη της  ανθρώπινης ψυχής για μεταμόρφωση και δημιουργία. Η σάρκωση της αλήθειας σε κάθε εποχή δεν συνιστά  εκκοσμίκευση της θεολογίας άλλα πραγμάτωση και φανέρωση της αλήθειας για το Θεό και τον άνθρωπο που πρέπει να παραμένει το κέντρο.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και η εκδήλωση έκλεισε με ένα βίντεο με φωτοστιγμές από την ίδρυση του Συνδέσμου το 2010 ως και τις τελευταίες συναντήσεις των μελών του το 2024.

Στο κανάλι του ΚΑΙΡΟΥ στο YouTube και στους κάτωθι συνδέσμους θα βρείτε τα βίντεο:

Α΄ Μέρος της Ημερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=aNDlNCkpiIQ

Β΄ Μέρος της Ημερίδας: https://www.youtube.com/watch?v=0GULrSCwGYA

 

logkair

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ επί τη εκδημία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου

Λίγες ημέρες πριν, στις 25 Ιανουαρίου 2025, ανήμερα της μνήμης του μεγάλου δασκάλου και ιεράρχη της Εκκλησίας μας Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ένας άλλος μεγάλος εν ημίν δάσκαλος και ιεράρχης, αποχαιρέτησε τα πρόσκαιρα και επείγεται για τα αιώνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γιανουλάτος, δεν είναι πια μαζί μας.

Με την απώλειά του όλοι νιώθουμε ότι λιγοστεύουμε, μια και η προσφορά του στην Εκκλησία και τη θεολογία της είναι ανεκτίμητη και σίγουρα δυσαναπλήρωτη.

Με μέγιστη θλίψη τον αποχαιρετούμε, αναλογιζόμενοι όλα όσα διδαχθήκαμε και ζήσαμε κοντά του, ευχόμενοι ο Κύριος της ζωής, ο Ιησούς Χριστός, να τον συμπεριλάβει στην χορεία των απ΄αιώνων Αγίων Του.

Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τους ορθόδοξους αδελφούς μας της Αλβανίας, οι οποίοι καλούνται να αποχαιρετήσουν τον πατέρα τους που ανέστησε την Εκκλησία τους από το μηδέν που την είχαν καταδικάσει δεκαετίες ολοκληρωτισμού και ανελευθερίας.

Ο Αναστάσιος, όμως, δεν θα λείψει μόνο από εμάς τους Ορθόδοξους. Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με εμάς θρηνούν όλοι οι αδελφοί, χριστιανοί και μη, που τον γνώρισαν και γεύτηκαν από τους καρπούς του ανοιχτού, ανεξίθρησκου, ελεήμονος και σοφού πνεύματός του.

Ας έχουμε την ευχή του.

Για το ΔΣ του θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός»

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
gjre

Το περιοδικό ΕλΘΕ (Ελληνική Έκδοση για τη Θρησκευτική Εκπαίδευση) / GjRE (Greek Journal of Religious Education) είναι μία διεθνής επιστημονική περιοδική έκδοση με αξιολόγηση (peer-review) που έχει έδρα στην Ελλάδα και ανήκει στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «ΚΑΙΡΟΣ -για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης». Δημοσιεύει άρθρα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα σχετικά με την Θρησκευτική Εκπαίδευση, την Παιδαγωγική και τη Θεολογία.

περισσότερα...

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος "ΚΑΙΡΟΣ"

Ελ. Βενιζέλου 59Α, Τ.Κ. 15561 ΧΟΛΑΡΓΟΣ 

Ιστοσελίδα: http://www.kairosnet.gr

Email:   & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα, 7 Απριλίου 2021

Αριθμ. Πρωτ. 56

Προς:

  1. Τα μέλη του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός»

  2. Τους/τις Θεολόγους που επιθυμούν να εγγραφούν στον «Καιρό»

Κοινοποίηση:

  1. Μ.Μ.Ε.

ΘΕΜΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με πολλές ευχές για υγεία και ευημερία σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω θέματα:

Α. Κάλεσμα για εγγραφή θεολόγων στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Καιρός - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης»

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» απευθύνει κάλεσμα προς όλες και όλους τους θεολόγους (εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους) να ενισχύσουν τη φωνή του στον αγώνα για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο, με την εγγραφή τους ως μέλη του.

Στα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» εργάστηκε με θεολογικό και επιστημονικό ήθος, με διάλογο, συνέπεια, μεθοδικότητα και δημοκρατικό πνεύμα. Παρά τις αντιξοότητες και τις ανοίκειες διαβολές που δέχθηκε από διάφορες πλευρές, κατάφερε να συσπειρώσει μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών θεολόγων που υπηρετούν και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Διαθέτοντας αξιόλογο στελεχιακό και επιστημονικό δυναμικό, έχει να επιδείξει σημαντική συγκομιδή δράσεων και δραστηριοτήτων σε όλο το εύρος των καταστατικών στόχων του και ειδικότερα στην επιστημονική έρευνα, τον θεολογικό και τον εκπαιδευτικό διάλογο, την επιμορφωτική υποστήριξη των εκπαιδευτικών, την ανάδειξη του μαθήματος των Θρησκευτικών, τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων των θεολόγων, την οργάνωση εκδηλώσεων και επιστημονικών συνεδρίων, την έκδοση επιστημονικού περιοδικού κ.ά.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε και αναμένοντας κρίσιμες εξελίξεις σε ζητήματα που αφορούν στο μάθημα των Θρησκευτικών, όπως είναι η εκπόνηση νέων Προγραμμάτων Σπουδών και νέων Βιβλίων Μαθητή, καθώς και οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, είναι επιβεβλημένη η συστράτευση του θεολογικού χώρου για την επίτευξη του κοινού οράματος για ένα σύγχρονο, ανοικτό, παιδαγωγικά θεμελιωμένο και δημιουργικό μάθημα των Θρησκευτικών.

Για την εγγραφή στον «Καιρό» χρειάζεται:

  • Δήλωση προσωπικών στοιχείων στην ηλεκτρονική φόρμα: https://bit.ly/3tbSrIr

  • Καταβολή της ετήσιας εισφοράς και ενημέρωση του Δ.Σ., όπως περιγράφεται παρακάτω.

Τα μέλη του Συνδέσμου διακρίνονται σε τακτικά, συνεργαζόμενα και επίτιμα: α) Τακτικό μέλος μπορεί να γίνει κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου Θεολογίας, εφόσον συμφωνεί με τους σκοπούς του Συνδέσμου. β) Συνεργαζόμενο μέλος μπορεί να γίνει κάθε εκπαιδευτικός, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εκπαιδευτική βαθμίδα, εφόσον συμφωνεί με τους σκοπούς του Συνδέσμου.

Β. Πρόσκληση σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός - για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης» καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 10 Απριλίου 2021, ώρα 18:00. Λόγω του ότι αναμένεται έλλειψη απαρτίας, η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί οριστικά το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, ώρα 18:00.

Θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  1. Ενημέρωση για τρέχοντα θέματα (επίκαιρες δράσεις του «Καιρού», μάθημα Θρησκευτικών, διορισμοί θεολόγων, συγκρότηση ομάδων εργασίας κ.ά.).

  2. Οικονομικά θέματα (ενημέρωση, αναπροσαρμογή ετήσιας εισφοράς).

  3. Δρομολόγηση των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του Συνδέσμου.

Λόγω των υγειονομικών περιορισμών, η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, σε περιβάλλον τηλεδιάσκεψης. Η διαδικτυακή διεύθυνση θα σταλεί με προσωπικό email σε όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου, πριν από τη Συνέλευση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου είναι η τακτοποίηση της οικονομικής εισφοράς για το έτος 2021, μέχρι την έναρξη των εργασιών. με κατάθεση του ποσού των 10 € στον λογαριασμό της ALPHABANK:

GR4901402140214002310004435

(Δικαιούχοι: ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ ΑΝΤ., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡ., ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡ.)

Αφού γράψετε στην αιτιολογία της κατάθεσης τα στοιχεία σας, χρειάζεταινα στείλετε στον «Καιρό» αντίγραφο της απόδειξης κατάθεσης, με ταχυδρομική αποστολή ή σε ένα από τα email:  ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Δυνατότητα συμμετοχής στη Συνέλευση θα έχουν και νέα μέλη τα οποία δύνανται να εγγραφούν μέχρι και την έναρξη των εργασιών.

Με την προσμονή της συνάντησής μας στη Γενική Συνέλευση, ευχόμαστε σε όλες και όλους αίσια πορεία προς την Ανάσταση!

Με αγωνιστικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς

για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χρήστος Καρακόλης

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

 

Γεώργιος Καπετανάκης

Δρ Θεολογίας