Από τις αρχές το 2020, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Educ8. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πολυπολιτισμικό πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη της θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης και πόλωσης των νέων της Ευρώπης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια παρέμβαση μέσω της θρησκευτικής εκπαίδευσης, εστιασμένη κυρίως στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει να φέρει σε επαφή μαθητές με τα διάφορα θρησκεύματα και επιμέρους ομολογίες (Ιουδαϊσμός, Ορθοδοξία, Ρωμαιοκαθολικισμός, Προτεσταντισμός, σουνιτικό Ισλάμ), τόσο σε επίπεδο διδασκαλίας όσο και σε επίπεδο διαπροσωπικής επαφής, οικοδομώντας γέφυρες γνωριμίας και επικοινωνίας αντί για τείχη άγνοιας, μίσους και προκαταλήψεων. Στην πιλοτική φάση του, το Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε επιλεγμένα γυμνάσια ευρωπαϊκών χωρών, στα οποία συνυπάρχουν μαθητές από τις προαναφερθείσες θρησκευτικές παραδόσεις, σε σχολεία φυλακών ανηλίκων και χώρους κοινωνικής εργασίας, αλλά και σε ψηφιακές εικονικές τάξεις, μορφή που κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη συνέχεια, το εκπαιδευτικό υλικό που θα προκύψει θα διανεμηθεί για περαιτέρω αξιοποίηση στα αρμόδια υπουργεία παιδείας.
Η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός ότι όλες οι μεγάλες θρησκείες στη βάση τους διακηρύσσουν την ευσπλαχνία, τη συμφιλίωση και την αποδοχή του διαφορετικού, παρά το γεγονός ότι, στην πορεία, σε πολλές περιπτώσεις τα θρησκεύματα έχουν απομακρυνθεί από αυτή την αντίληψη. Έτσι, σημαντικό τμήμα του προγράμματος είναι η εκ νέου ανακάλυψη αυτών των πυρηνικών διδασκαλιών, και η σύνδεση τους με πρακτικές και πραγματικότητες της καθημερινής ζωής.
Σημαντική διαπίστωση επίσης είναι ότι η μισαλλοδοξία βασίζεται κυρίως στην ελλιπή γνώση για τον Άλλον. Έτσι, σε πρώτο βήμα, το πρόγραμμα δίνει στους μαθητές την δυνατότητα να γνωριστούν με όλα τα μεγάλα θρησκεύματα της Ευρώπης ενώ, στην δεύτερη φάση, στη βαθύτερη προσέγγιση, έρχεται η αντιμετώπιση θεμάτων ετερότητας και βίας μέσα από τα ιερά κείμενα κάθε θρησκεύματος. Το δεύτερο αυτό κομμάτι θα διδαχτεί από θεολόγους της κάθε επιμέρους θρησκευτικής παράδοσης σε μαθητές που ακολουθούν την παράδοση αυτή (ορθόδοξοι σε ορθοδόξους, μουσουλμάνοι σε μουσουλμάνους κλπ). Το μέρος αυτό αποτελείται από τις εξής τέσσερεις διδακτικές ενότητες: «Συνάντηση με τον “άλλον”», «Βία στα ιερά κείμενα», «Συνάντηση με το περιβάλλον» και «Όταν η συνάντηση καταλήγει σε σύγκρουση». Ενδεικτικά, στο υλικό για τους Ορθόδοξους έχει χρησιμοποιηθεί η παραβολή του καλού Σαμαρείτη (για τη «συνάντηση με τον “’αλλον”») και η διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας (για τη «Βία στα ιερά κείμενα»), που συμπληρώνονται τόσο από πατερικά κείμενα όσο και από δείγματα της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογικής σκέψης (ενδεικτικά πάντα, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος Γιαννουλάτος, Μητροπολίτης Ιωάννης Ζηζιούλας, Μητροπολίτης Κάλλιστος Γουέαρ κ.α.) Λεπτομέρειες του εκπαιδευτικού υλικού, στο βαθμό που είναι ως τώρα τελειοποιημένο, μπορεί να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα http://reduc8.eu. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος, η επιμέρους διδασκαλία θα ολοκληρωθεί με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μαθητών και των διδασκόντων όλων των θρησκευμάτων.
Επίσης, κομβικό σημείο του προγράμματος είναι ότι καθώς οι τρόποι σκέψης διαμορφώνονται σε νεαρή ηλικία, το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της μέσης εκπαίδευσης. Χρησιμοποιούνται εκτενώς πολυμέσα, αφηγηματικές και διαδραστικές τεχνικές, ώστε το υλικό να είναι ευχάριστο και ελκυστικό για τους μαθητές και να μπορεί να διδαχτεί και εξ αποστάσεως.
Το πρόγραμμα έχει ως απώτερο στόχο τη γνωριμία και δημιουργία φιλικών δεσμών μεταξύ των μαθητών, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και παραδόσεων, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μην είναι ευεπίφοροι στο θρησκευτικό προσηλυτισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση που οδηγούν στο μίσος, το ρατσισμό, το φανατισμό και εν τέλει την τρομοκρατία.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με συμμετοχή οργανισμών από το Βέλγιο, την Σλοβενία, την Φινλανδία, την Γερμανία και την Ελλάδα. Από την Ελλάδα, οι φορείς που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Κλείνοντας το κείμενο, θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Educ8 διοργανώνει ένα εργαστήριο με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, ελληνική ώρα 11-13. Η εκδήλωση αποτελεί τμήμα των δράσεων για την διάδοση του προγράμματος αλλά και για την συλλογή απόψεων από συμμετέχοντες και ειδικούς.
Θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, με εγγραφή στον σύνδεσμο https://lnkd.in/edypR3B .