Σ’ αυτές τις ανάγκες απαντά κάθε φορά με τις επιμορφωτικές της δράσεις η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, οργανώνει θερινό επιμορφωτικό σεμινάριο για θεολόγους εκπαιδευτικούς που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 31 Ιουλίου 2019 στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.
Θέμα του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι:
«Το ανέφικτο επάγγελμα»: Διδάσκοντας στην ομάδα – τάξη
«Τόπος ασφαλής» για την συνάντηση της βιογραφίας
του δασκάλου με τους μαθητές του
Οι εκπαιδευτικοί έχουν στα χέρια τους την τάξη ως ομάδα που είναι όπως και όλο το σχολείο ένα ζωντανό σύστημα. Γενική παραδοχή αποτελεί το ότι ποτέ το μάθημα δεν είναι μόνο μάθημα, αλλά μια γνωστικοσυναισθηματική διεργασία, καθώς επίσης και ότι η παιδαγωγική σχέση είναι από τη φύση της ανισότιμη σχέση, ανάμεσα σε κάποιον που είναι ενήλικας και σε κάποιον που είναι το παιδί που μεγαλώνει.
· Πόσο σημαντικό είναι ο δάσκαλος να βρίσκεται σε επαφή με τα συναισθήματά του και να αναγνωρίζει το τι «κουβαλά» από τα δικά του βιώματα στην ομάδα - τάξη;
· Πόσο αναγκαίο είναι να μπορεί να αποκρυπτογραφεί την «άγνωστη γλώσσα της εφηβείας» των μαθητών του;
· Πόσο λαμβάνει υπόψη του την προσωπική του βιογραφία καθώς και του μαθητή του;
· Πόσο αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πλαισίου, το οποίο καθορίζει την όλη εκπαιδευτική διαδικασία;
· Πόσο λαμβάνει υπόψη του στο διδακτικό σχεδιασμό την «υποκίνηση» του μαθητή ως καθοριστικού μαθησιακού παράγοντα;
Επιμορφωτές του προγράμματος:
Κυριάκος Βλασσόπουλος (Θεολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Ομαδικός Αναλυτής)
Γιώργος Κίσσας (Θεολόγος, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής)
Απόστολος Μπάρλος (Θεολόγος, Εκπαιδευτής Ενηλίκων)
Βάσω Γώγου (Θεολόγος, Φιλόλογος, Εικονογράφος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων) Παντελής Καλαϊτζίδης (Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου)
Έναρξη σεμιναρίου: Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 και ώρα 6.00 μ. μ.
Λήξη σεμιναρίου : Τρίτη 30 Ιουλίου 2019 και ώρα 8.30 μ.μ.
Αναχώρηση των συμμετεχόντων: Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 μετά το πρωϊνό.
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής.
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Περιλαμβάνει: 4 διανυκτερεύσεις στο «Γκλαβάνειο» Αρχοντικό της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια και κοινόχρηστες ανά όροφο τουαλέτες, πρωινό και μεσημεριανό φαγητό, πρωινό και απογευματινό καφέ.
Συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής εδώ
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων οι αιτήσεις γίνονται ως τις 19 Ιουνίου 2019.
Βιογραφικά σημειώματα των επιμορφωτών
Κυριάκος Βλασσόπουλος: Σπούδασε Θεολογία και έκανε τις Μεταπτυχιακές του σπουδές στην Φιλοσοφία της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ιστορία της Ιατρικής (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) και την Βιοηθική (Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος). Κλινική Ποιμαντική Εκπαίδευση (Clinical Pastoral Education) στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Υπηρέτησε 30 χρόνια στην Μέση Εκπαίδευση, όπου εργάστηκε και ως Επιμορφωτής καθηγητών στην ψυχοσυναισθηματική προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, έκανε την προσωπική του κλασσική Ανάλυση (Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία) και εκπαιδεύτηκε στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία Ομάδας, Ζεύγους και Οικογένειας (Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας). Τακτικό μέλος της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης του Λονδίνου, της Διεθνούς Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και της Διεθνούς Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας. Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος και κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP) από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας. Κλινικό μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και πιστοποιημένος Ομαδικός Ψυχοθεραπευτής (CGP). Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο περιοδικό Ψυχής Δρόμοι- εκεί που οι ψυχολογικές επιστήμες συναντώνται με την πίστη. Εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα και δίνει σεμινάρια και διαλέξεις.
Γιώργος Κίσσας: Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στη Θεολογία (1981), Φιλοσοφία (1987) και Ψυχολογία (2001) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα (1996). Εκπαιδεύτηκε στη συστημική ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων με το οποίο και συνεργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής ατόμων, οικογενειών και ομάδων από το 1996 μέχρι το 2013, και ως εκπαιδευτής και επόπτης εκπαιδευομένων ψυχοθεραπευτών από το 2003 μέχρι το 2013. Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας από την European Association of Psychotherapy (E.A.P.) και του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχολογίας από την European Federation of Psychologists’ Associations (EFPA). Εργάζεται ιδιωτικά ως αδειούχος ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής. Επίσης εργάστηκε στη δημόσια μέση εκπαίδευση ως καθηγητής θρησκευτικών από το 1982 μέχρι το 2009. Είναι τακτικό μέλος της European Family Therapy Association (EFTA), του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ), και του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ.
Απόστολος Μπάρλος: Σπούδασε θεολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Εκπαιδεύτηκε από το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.) σε θέματα Συστημικής Ψυχολογίας. Δίδαξε Θεολογία σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και Κοινωνική εκπαίδευση στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, στο οποίο υπηρέτησε ως διευθυντής για 7 χρόνια και ως Παιδαγωγικός Σύμβουλος των ΣΔΕ Θεσσαλίας. Συμμετείχε σε ομάδες συγγραφείς διδακτικών βιβλίων για το μάθημα των θρησκευτικών για την Β’ Γυμνασίου καθώς και του Φακέλου Υλικού για τη Α’ Γυμνασίου σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Εκπαιδεύτηκε από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα μάθηση μέσω της αισθητικής εμπειρίας». Συμμετείχε ως εκπαιδευτής ενηλίκων σε προγράμματα επιμόρφωσης του Π.Ε.Κ. Λάρισας, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Είναι μέλος της Επιμορφωτικής ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Βάσω Γώγου: Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική και στη βυζαντινή αγιογραφία. Εκπαιδεύτηκε από το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.) σε θέματα συστημικής ψυχολογίας. Δίδαξε Θεολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Πολιτισμική και Αισθητική Αγωγή στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας. Συμμετείχε στην ομάδα συγγραφής του Φακέλου Υλικού για το μάθημα των θρησκευτικών της Α’ Γυμνασίου σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Εκπαιδεύτηκε από την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη μέθοδο «Μετασχηματίζουσα μάθηση μέσω της αισθητικής εμπειρίας». Συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε προγράμματα επιμόρφωσης του ΠΕΚ Λάρισας, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πήρε μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει εικονογραφήσει σχολικά και άλλα βιβλία. Είναι μέλος της Επιμορφωτικής ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Παντελής Καλαϊτζίδης: Σπούδασε θεολογία στη Θεσσαλονίκη και φιλοσοφία στο Παρίσι (Σορβόννη), απ’ όπου έλαβε και το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα. Η διδακτορική του διατριβή (Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ) εξετάζει τα ζητήματα της ελληνικότητας και του αντι-δυτικισμού στη θεολογική γενιά του ’60. Έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει αυτοτελή έργα καθώς και πληθώρα επιστημονικών άρθρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εσχατολογία στο χριστιανισμό, το διάλογο Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας, θεολογίας και σύγχρονης λογοτεχνίας, θρησκείας και πολυπολιτισμικότητας, τον θρησκευτικό εθνικισμό και φονταμενταλισμό, ζητήματα μεταρρύθμισης και ανανέωσης στην Ορθοδοξία, την πολιτική θεολογία, τον οικουμενικό/ διαθρησκειακό διάλογο, την ανανέωση της θρησκευτικής εκπαίδευσης, κ. ά. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, στο Princeton Theological Seminary και στο Princeton University, στο DePaul University καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Λουβαίν. Από το 2000 διευθύνει την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο. Δίδαξε θρησκειολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συστηματική θεολογία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» του ΕΑΠ, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής πολλών θεολογικών περιοδικών και διεθνών ακαδημαϊκών θεολογικών ενώσεων, από το 2017 είναι μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών (EuARe, Bologna). Έχει επίσης διατελέσει Πάρεδρος επί θητεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Ιανουάριος 2004-Ιανουάριος 2009).