«Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του»


9ο Οικολογικό Συμπόσιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Δελτίο Τύπου
 

  Ολοκληρώθηκαν εν πλω στο σκάφος «Πλατυτέρα των Ουρανών» με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με θέμα «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», το οποίο διεξήχθη στην Αθήνα, τις Σπέτσες και την Ύδρα, μεταξύ 5ης και 8ης Ιουνίου.


Ο τίτλος του συνεδρίου παραπέμπει στο γεγονός ότι είναι αμέτρητοι παγκοσμίως οι τόποι που χρειάζονται το «πράσινο της ελπίδας». Γύρω από αυτήν την ιδέα αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις από διακεκριμένους εισηγητές και έγιναν ζωηρές συζητήσεις για τη συνάφεια οικολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τόσο μεταξύ τους όσο και με το παγκοσμιοποιημένο πλέον πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής διακυβέρνησης.
Διαφωτιστικές υπήρξαν εν προκειμένω οι πυκνές αναφορές στην ελληνική πραγματικότητα, με έμφαση στο πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης εισροής μεταναστών και προσφύγων στη χώρα και στους τρόπους με τους οποίους Εκκλησία, Πολιτεία και κοινωνικοί φορείς προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν.
          

Στην καταληκτική του ομιλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε το μακρύ ταξίδι από το μυαλό στην καρδιά και στα χέρια, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχαν πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να γίνουν εάν όλα τα θεσμικά όργανα και οι επιμέρους επιστημονικοί κλάδοι συνεργάζονταν μεταξύ τους.
Πολλοί σύνεδροι υπογράμμισαν ότι οι οικολογικές δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η εκ μέρους του προβολή του «πολιτισμού της αλληλεγγύης» έχουν παγκόσμια απήχηση, ενώ εμπνέουν και ενθαρρύνουν θρησκευτικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και την επιστημονική κοινότητα, να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με αυτό και τις δραστηριότητές τους στο δικό τους πεδίο.
Το συμπόσιο συγκέντρωσε 200 θεολόγους και επιστήμονες, πολιτικούς και επιχειρηματίες, καθηγητές και φοιτητές, καθώς και ακτιβιστές και δημοσιογράφους από την Ασία, την Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τα προηγούμενα συμπόσια, τα οποία χρονολογούνται από το 1996, πραγματοποιήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική, στους ποταμούς Δούναβη και Αμαζόνιο, στον Αρκτικό Ωκεανό, στον ποταμό Μισισίπι και αλλού.
Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου εκπροσώπησε ο Διευθυντής της Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους συνέδρους, τις καθημερινές συνεδρίες, όπως επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου.