Με τη συμμετοχή συνεργατών της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Ρόδο 11-15 Οκτωβρίου 2017 το 4ο συνέδριο του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν:«Αναθερμαίνοντας την Ελπίδα: Ανακαλύπτοντας την ελπίδα στις δυσχέρειες της ζωής» . Το συνέδριο διεξάγεται κάθε τρία χρόνια (2008, 2011, 2014), και δίνει την ευκαιρία στις τοπικές Εκκλησίες και τους επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον άρρωστο, να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητήσουν τίς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, τα συνέδρια αυτά αποτελούν το έρεισμα και το εφαλτήριο από το οποίο οι κατά τόπους μητροπόλεις και οι επιστήμονες και επαγγελματίες της Υγείας μπορούν να οργανώνουν παρόμοιες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και προγράμματα. Συντονιστής του «Πατριαρχικού Δικτύου» είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Κοφινάς.
Προσκεκλημένοι στο Συνέδριο ήταν εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, των άλλων Πατριαρχείων, των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού, των άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών, και διεθνείς οργανώσεις, γιατροί, νοσηλευτές, καθώς και άλλοι σχετιζόμενοι με τη διακονία και τη φροντίδα του ασθενούς στον ευαίσθητο τομέα τής Υγείας.
Στο 4ο συνέδριο συμμετείχαν οι συνεργάτες της ομάδας επιμόρφωσης για το Μάθημα των Θρησκευτικών της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Απόστολος Μπάρλος και Βάσω Γώγου, ενώ στην 6η συνεδρία εισηγήτρια ήταν η Κατερίνα Πεκρίδου, υπεύθυνη του Γραφείου Διαλόγου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (C.Ε.C.) και Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ο Απόστολος Μπάρλος συντόνισε την 1η συνεδρία με θέμα: «η γαρ δυναμίς μου εν ασθενεία τελειούται» και ομιλητή τον π. Γεώργιο Παρσένιο, Αναπλ. Καθηγητή Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης στο Θεολογικό Σεμινάριο του Princeton.
Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα: «Μια ανατομία της ελπίδας», ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Βιβλικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Άρτος Ζωής», έθεσε καίρια ζητήματα γύρω από το θέμα της χριστιανικής ελπίδας, τονίζοντας πόσο αυτή στηρίζεται στην υπόσχεση του Θεού και επομένως συνδέεται με την πίστη και πηγάζει από την αγάπη. Η χριστιανική ελπίδα είναι δρόμος με δυσκολίες και συνεχής αγώνας ακόμα και μέσα στη σιωπή του Θεού, γι’ αυτό και χρειάζεται να κρατιέται συνεχώς ζωντανή με την προσευχή.
Ομιλητές του συνεδρίου ήταν επίσκοποι, ιερείς, καθηγητές πανεπιστημίων, θεολόγοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, από τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος, της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς και από πανεπιστήμια και νοσηλευτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.
Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, οι εργασίες κορυφώθηκαν με την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου. Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και συλλειτούργησαν μαζί του ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, καθώς και αρκετοί ιερείς, από διάφορες χώρες του κόσμου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα.
Στην τελευταία συνεδρία διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι τα Συνέδρια του «Πατριαρχικού Δικτύου» χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο και χαίρουν γενικής εκτιμήσεως στον ορθόδοξο κόσμο παγκοσμίως, καθώς παρέχουν πολύτιμο εξοπλισμό σ’ αυτούς που θέλουν να επιτελέσουν με υπευθυνότητα τη διακονία των στον χώρο της Υγείας, και τους εφοδιάζουν με διεπιστημονικό υλικό που φέρει τη σφραγίδα διακεκριμένων στον τομέα τους επιστημόνων. Ο συντονιστής του «Πατριαρχικού Δικτύου», π. Σταύρος Κοφινάς, τόνισε τη μεγάλη ανάγκη να συνεχιστεί η διεύρυνση του κύκλου του «Δικτύου» και να στερεωθούν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και αγάπης μεταξύ όσων συμμετέχουν στα Συνέδρια του «Δικτύου» αλλά και όσων εμπνέονται από το έργο του.
Περισσότερα για το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας καθώς και για το 4ο Συνέδριο της Ρόδου βλ. στην ιστοσελίδα http://www.pastoralhealth-ep.com/?lang=el /, απ’ όπου αντλεί εν μέρει πληροφορίες και το παρόν δελτίο τύπου.
Φωτογραφίες: Βάσω Γώγου