Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Τομέας Μελέτης της Χειρόγραφης Παράδοσης της Καινής Διαθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνουν από κοινού Διεθνή Ημερίδα με θέμα «New Testament Textual Criticism: Its Significance for ScINSERT INTO `t8li_content` (`id`, `title`, `alias`, `xreference`, `introtext`, `fulltext`, `state`, `language`, `featured`, `catid`, `created`, `created_by`, `created_by_alias`, `modified`, `modified_by`, `checked_out`, `checked_out_time`, `publish_up`, `publish_down`, `images`, `urls`, `attribs`, `version`, `asset_id`, `ordering`, `metakey`, `metadesc`, `access`, `hits`, `metadata`) VALUESrship, Culture and Church (Κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης: Η σημασία της στην Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Εκκλησία). Στην Ημερίδα θα λάβουν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί ερευνητές που μετέχουν ως μέλη και συνεργάτες στην Εκδοτική Επιτροπή των κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης «Novum Testamentum Graece» (γνωστής ως Nestle-Aland) και «UBS Greek New Testament», οι οποίες αποτελούν διεθνώς τη βάση για την επιστημονική μελέτη και συχνά για τη μετάφραση του κειμένου της Καινής Διαθήκης.
Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα επί του αντικειμένου της Κριτικής του Κειμένου της Καινής Διαθήκης. Το αντικείμενο αυτό συγκεντρώνει διεθνώς το ενδιαφέρον όχι μόνο των καινοδιαθηκολόγων, αλλά και ερευνητών από άλλους κλάδους της Θεολογίας και ευρύτερα των ανθρωπιστικών επιστημών.
Επιπλέον το εν λόγω αντικείμενο έχει ιδιαίτερη αξία ειδικά για το ελληνικό κοινό, καθώς μέσα από τη σπουδή της χειρόγραφης παράδοσης του κειμένου της Καινής Διαθήκης, που ως γνωστόν συνεγράφη πρωτοτύπως στην ελληνική γλώσσα, προβάλλεται η διαχρονικότητα και η παγκόσμια εμβέλεια του ελληνικού πολιτισμού.
Σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι τα χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης, που εξετάζει ο συγκεκριμένος επιστημονικός κλάδος, δημιουργήθηκαν στους κόλπους της Εκκλησίας διασώζοντας και διαδίδοντας ανά τους αιώνες το ιερό της κείμενο.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00 έως 20:30 στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Κεντρικό Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30,) και θα είναι ανοικτή στο κοινό. Η γλώσσα της Ημερίδας είναι η αγγλική με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.
Για το πρόγραμμα της ημερίδας και για περαιτέρω λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ (deantheol.uoa.gr) και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου (www.acadimia.org).