Ζητήματα Διδακτικής της Θρησκευτικής Αγωγής....
....ήταν το θέμα ημερίδας θεολόγων που οργανώθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας και Πέλλας Αργυρόπουλο Ανδρέα, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στη Βιβλιοθήκη του 2ου ΓΕΛ Καστοριάς. Τα θέματα που συζητήθηκαν βασίστηκαν πάνω σε Διδακτικές Ενότητες των τάξεων του Λυκείου, τις οποίες παρουσίασαν καθηγητές και καθηγήτριες θεολόγοι του Νομού Καστοριάς. Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκαν ήταν ο τρόπος διδασκαλίας των μαθημάτων, οι πιθανοί προβληματισμοί των μαθητών που προκύπτουν μέσα από τη διδακτική διαδικασία και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών καθώς και ο τρόπος προσέγγισης κάποιων θεμάτων που θεωρούνται από πολλούς «ταμπού».
Η πρώτη εισήγηση έγινε από το Θεολόγο Σωκράτη Βασιόπουλο, ο οποίος ασχολήθηκε με το ζήτημα: « Θεός, Κόσμος και Άνθρωπος για την Πίστη και την Επιστήμη». Με εμπεριστατωμένο τρόπο ο ομιλητής παρουσίασε τις προτάσεις του για τρόπο διδασκαλίας του συγκεκριμένου ζητήματος, αναφερόμενος αρχικά στο θέμα της πίστης και πως την αντιλαμβάνονται οι μαθητές .Στη συνέχεια ανέπτυξε τον προβληματισμό του για τη σχέση της με την Επιστήμη και για το αν τελικά υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ τους ή αλληλοσυμπλήρωση.
Δεύτερη ομιλήτρια ήταν η Θεολόγος Ελευθερία Σιαμαντούρα που ανέπτυξε με σαφήνεια το θέμα «Σχέσεις δύο φύλων, μάθημα ταμπού για τον καθηγητή ή τον μαθητή;», ένα θέμα με πολλές ιδιαιτερότητες .Η ομιλήτρια αρχικά αναφέρθηκε στο πως αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι το συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια τόνισε το σημαντικό ρόλο που έχουν οι θεολόγοι στο να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες ότι η Εκκλησία δεν επιδιώκει την κατάργηση του έρωτα αλλά την αφθαρτοποίησή του.
Η Θεολόγος Μπαστάκη Αθηνά, ήταν η τρίτη εισηγήτρια στην ημερίδα . Ανέπτυξε το θέμα «Διδάσκοντας την Ευθανασία στην Γ? Λυκείου» .Στο πρώτο μέρος της εισήγησής της αναφέρθηκε στο πως αντιλαμβάνονται οι μαθητές μας στην εποχή μας το θάνατο και το πως οι αντιλήψεις αυτές τους εμποδίζουν να κατανοήσουν τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας.Στη συνέχεια τόνισε ότι η ευθανασία αποτελεί ένα πολυδιάστατο και επίκαιρο θέμα που τείνει να λάβει διαστάσεις κοινωνικής απειλής, καθώς εγκυμονεί κινδύνους που είναι ακόμα άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση, κατά την οποία οι θεολόγοι με τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις που έκαναν, ανέδειξαν τους προβληματισμούς τους και το ενδιαφέρον τους για τα υπό εξέταση ζητήματα. Τέλος, ο σχολικός σύμβουλος κ. Αργυρόπουλος Ανδρέας, έκανε τον απολογισμό της ημερίδας και ανακοίνωσε τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στην ημερίδα όλων των θεολόγων των σχολικών μονάδων, γεγονός το οποίο δείχνει το ενδιαφέρον των συναδέλφων για ουσιαστική επιμόρφωση.
Ευχή όλων, λοιπόν, είναι να πραγματοποιηθεί, και πάλι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνάντηση των εκπαιδευτικών θεολόγων , με τη συνεργασία του Σχολικού Συμβούλου, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον του και τη διάθεσή του για προσφορά.