"O εκπαιδευτικός θα συνεχίσει να είναι ο πρωταγωνιστής της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο και του νέου προγράμματος σπουδών στο μάθημά μας", τόνισε ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Δρ. Δημ. Φύκας μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση θεολόγων του ν. Φωκίδας η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Αμφισσας και είχε σαν θέμα την ενημέρωση για τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά του Γυμνασίου.
Παράλληλα, ο κ. Φύκας αναφερόμενος στο περιεχόμενο του μαθήματος υπογράμμισε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο θα έχει ως επίκεντρό του την Ορθόδοξη παράδοση, με τα εξής χαρακτηριστικά: Γίνεται ανοικτό και πλουραλιστικό, διατηρεί και αναπλαισιώνει τον γνωστικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα, λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις των καιρών, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς και τα μεγάλα Θρησκεύματα.
?Ένας από τους κύριους σκοπούς του ΜτΘ?, επεσήμανε ο κ. Σύμβουλος, ?είναι να οικοδομήσει ένα στιβαρό μορφωτικό πλαίσιο γνώσης και κατανόησης της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, ως πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και ως ζωντανής πηγής έμπνευσης, πίστης, ηθικής και νοηματοδότησης για τον κόσμο και τον άνθρωπο, τη ζωή και την ιστορία. Το νέο μάθημα θα προσπαθήσει να προάγει τη γνωριμία, την κριτική κατανόηση, τον σεβασμό και τον διάλογο μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις ή δεσμεύσεις πάνω σε ζητήματα πίστης και ηθικού προσανατολισμού?.
Σχολιάζοντας προβληματισμούς που διατυπώθηκαν για τον χαρακτήρα του ΜτΘ ο κ. Φύκας υπογράμμισε ότι ?το μάθημα στο Νέο Σχολείο δεν γίνεται θρησκειολογικό, μα ούτε χάνει τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. Ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν αλλοιώνεται με το να συμπεριλάβει ως διδακτέα ύλη σε θεματικές ενότητες, και όπου είναι αναγκαίο, τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, καθώς και τις μεγάλες Θρησκείες του κόσμου, για ευνόητους λόγους, μέσα σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον που όλοι μας ζούμε?.
Ο Σύμβουλος Θεολόγων της Φωκίδας σε αναφορά του για το πλαίσιο της διδασκαλίας του νέου μαθήματος, είπε ότι ?η διδασκαλία των Θρησκευτικών, όπως και των άλλων μαθημάτων στο σχολείο από δω και εξής, θα γίνεται πλέον με συμμετοχικές διαδικασίες, ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, συζήτηση και διαβουλεύσεις?, τονίζοντας εν προκειμένω με έμφαση ότι ?o εκπαιδευτικός θα είναι ο πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών διαδικασίας. Ο ίδιος θα διερευνά, θα σχεδιάζει, θα συνεργάζεται, θα δοκιμάζει νέες στρατηγικές μάθησης και θα αξιολογεί την δράση του?.
Σε συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στον Σύμβουλο και τους θεολόγους διευκρινίσθηκαν τα ακόλουθα:
* Τα νέα Προγράμματα Σπουδών τα οποία εφαρμόζονται πιλοτικά από φέτος σε ορισμένα επιλεγμένα ?πιλοτικά σχολεία? θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται πιλοτικά και για την επόμενη σχολική χρονιά (2012 ? 2013) πιθανότατα με διεύρυνση της εφαρμογής τους και σ΄ άλλα Γυμνάσια, ωστόσο στα λοιπά Γυμνάσια της επικράτειας και στην επόμενη χρονιά θα εφαρμοσθεί το ισχύον πρόγραμμα σπουδών με τα υφιστάμενα βιβλία του Γυμνασίου.
* Kατά την εφαρμογή του νέου προγράμματος δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία, αλλά προτεινόμενη βιβλιογραφία κατά θεματική περιοχή, ενώ το 2ωρο της διδασκαλίας θα είναι συνεχές. Για τους διδάσκοντες θα υπάρξει η σχετική επιμόρφωση.
* Για το Λύκειο (Γενικό και Τεχνολογικό) το νέο Πρόγραμμα Σπουδών βρίσκεται στα ?σκαριά? και αναμένεται η ολοκλήρωσης σύνταξης και έγκρισή του από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (νυν Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Aναφορικά με τις ώρες διδασκαλίας στο Λύκειο. Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι παραμένει το υποχρεωτικό 2ωρο στην Α΄ τάξη, ενώ για τη Β΄ και Γ΄ τάξη οι ώρες διδασκαλίες θα ορισθούν μέσα από το πλαίσιο για το Νέο Λύκειο. Η πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι να παραμείνει στο μάθημα, ως έχει, δηλ. υποχρεωτικό και στη Β΄ τάξη και στη Γ΄ τάξη του ΓΕΛ, και να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας του στο Τεχνολογικό Λύκειο (από 2ωρο σε 3ωρο).
Ο κ. Φύκας ανακοίνωσε ότι σύντομα θ΄ ακολουθήσει επιμορφωτικό σεμινάριο με δειγματικές διδασκαλίες θεματολογικά επιλεγμένες από το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ κλείνοντας μετέφερε στους παρευρισκομένους θεολόγους τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Αθηναγόρα για ?καλή δύναμη παρά Θεού για την επιτέλεση του έργου τους?.