ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

 

clip_image002

ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ

 

Διορθόδοξο μεταπτυχιακό σεμινάριο με τίτλο «Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και οι προκλήσεις της οικουμενικής κίνησης: ένα διαπανεπιστημιακό πιλοτικό πρόγραμμα μελέτης», πραγματοποιήθηκε από τις 3-7 Απριλίου 2011 στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. από το Τμήμα Θεολογίας και τη Γενική Γραμματεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ). Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους διαχριστιανικούς πολυμερείς και διμερείς διαλόγους από κοινού με τους Καθηγητές του Τμήματος κκ Πέτρο Βασιλειάδη, Γεώργιο Μαρτζέλο και Δήμητρα Κούκουρα, οι οποίοι συμμετέχουν σε θεολογικές επιτροπές του ΠΣΕ. 

Στην έναρξη των εργασιών ο Κοσμήτορας Καθ. κ. Μιχαήλ Τρίτος καλωσόρισε τους συνέδρους στο ΑΠΘ και στη Θεολογική Σχολή, ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθ. κ. Δημήτριος Καϊμάκης τόνισε  τη σοβαρή ενασχόληση του Τμήματος σε όλα τα επίπεδα των σπουδών με την οικουμενική κίνηση, εφόσον ο διάλογος αποτελεί ουσιώδες χαρακτηριστικό της Ορθόδοξης Θεολογίας και της σύγχρονης ακαδημαϊκής πρακτικής. 

Δύο Ιεράρχες Καθηγητές της Θεολογίας, οι Σεβ. Σασίμων κ. Γεννάδιος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητές από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και τις Θεολογικές Σχολές του Sibiu, Balamand και Durres, ιερείς, διάκονοι και 100 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από δώδεκα χώρες, ως επίσης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ κ. Γεώργιος Λαιμόπουλος και ο υπεύθυνος για τις διαχριστιανικές σχέσεις Αιδεσιμολ.π. Δανιήλ Buda ΔρΘ πήραν μέρος στο εντατικό μεταπτυχιακό σεμινάριο. 

Ο κεντρικός ομιλητής  Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος    ανέπτυξε το θέμα: «Η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και οι προκλήσεις της οικουμενικής κίνησης ?Εισαγωγή στο θέμα του πιλοτικού προγράμματος σε σχέση με την εργασία της  Ειδικής Επιτροπής». Ο εισηγητής τόνισε τη σύγχρονη αναγκαιότητα του θεολογικού διαλόγου με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, προβάλλοντας από εκκλησιολογική άποψη πάντοτε το θέμα της ενότητας, η οποία για τους Ορθοδόξους αποσκοπεί στην πλήρη ευχαριστιακή και μόνον κοινωνία. Επίσης μεταξύ άλλων έκανε σαφές ότι οι Ορθόδοξοι πάντοτε στους πολυμερείς και ιδιαίτερα στους διμερείς θεολογικούς διαλόγους υπογραμμίζουν ότι μια ενότητα τέτοιου είδους δύναται να επιτευχθεί μόνον, εάν οι συνομιλητές μας κατανοήσουν την αλήθεια της Πίστεως της Μιας και Αδιαιρέτου Εκκλησίας και την επιστροφή τους στις ρίζες της Βιβλικής και Αγιοπατερικής διδασκαλίας της Ορθοδόξου Παραδόσεως.Εξάλλου οι υπόλοιποι εισηγητές Καθηγητές κκ Π. Βασιλειάδης, Γ. Μαρτζέλος, Χρ. Σταμούλης, Ιω. Κουρεμπελές, Στ. Τσομπανίδης, Αιδισολ. π. Mosoiu και Ιερολ. π. Πορφ. Fadi ανέπτυξαν το θέμα της Εκκλησιολογίας από ποικίλες οπτικές γωνίες, σε σχέση πάντοτε με τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στους διαχριστιανικούς διαλόγους.

Επίσης στο σεμινάριο οι καθηγητές Σεβ. Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Δ. Κούκουρα, π. N. Mosoiu, M. Κολοβοπούλου, π. Πορφ. Fadi, Ν. Hoppe και η Δρ Ελένη Κασσελούρη σχολίασαν τις διαπιστώσεις και τις αφορμές για περαιτέρω επεξεργασία από την Διορθόδοξη Συνδιάσκεψη με θέμα την «Εκκλησιολογία»  που συνήλθε στην Αγία Νάπα της Κύπρου τον παρελθόντα Μάρτιο.

Εκτός από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις, το πρόγραμμα περιλάμβανε ξεναγήσεις στους βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης, στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και στο βήμα του Απ. Παύλου στη Βέροια. Τέλος ο Παναγ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος συνάντησε τους συνέδρους στη διάρκεια δείπνου μετά το πέρας συναυλίας σπουδαστών της Α.Ε.Σ.Θ.

Η αξιολόγηση του προγράμματος από τους σπουδαστές και από τους καθηγητές υπήρξε θετική, ενώ και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση από Την πορεία των διαχριστιανικών  διαλόγων, τις προϋποθέσεις της διεξαγωγής τους και τις ιδιαιτερότητες των συνομιλητών.

Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί τον προσεχή Νοέμβριο στο Sibiu της Ρουμανίας και το 2012 στο Balamand του Λιβάνου.

 

clip_image10